Dostupni linkovi

Savet Evrope: BiH nebezbedna zemlja za ulaganja


Komitet Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Manival preporučio je drugim državama da upozore svoje finansijske institucije da obrate posebnu pažnju prilikom transakcija s licima i finansijskim institucijama iz BiH kako bi se zaštitile od pranja novca i finansiranja terorizma, saopštilo je to telo.

Komitet eksperata Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca odlučio je da slučaj BiH prosledi na dalje rešavanje Grupi za reviziju međunarodne saradnje, zbog nedovoljnog napretka u otklanjanju zakonskih nedostatka u oblasti borbe protiv korupcije i finansiranja terorizma.

Manival je BiH svrstao na listu zemalja visokog rizika, što bi moglo da se nepovoljno odrazi na ekonomski sistem zemlje.

Učesnici plenarnog sastanka ovog tela koji se održava od 14. do 17. aprila u Strazburu pozvali su BiH da što pre izsvrši sve neophodne zakonske promene u ovim oblastima, navodi se u saopštenju.

U aprilu 2011. godine Manival je pozvao BiH da razradi jasan akcioni plan kojim bi konačno rešila ozbiljne zakonske nedostatke u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Akcioni plan je donet, ali nije urađeno dovoljno da se sprovede u delo.

U junu 2014. godine Manival je izdao javno saopštenje o BiH. Javno saopštenje predstavlja svojevrsnu opomenu i istovremeno je znak međunarodnoj finansijskog zajednici da obrati posebnu pažnju u transkacijama s tom državom i njenim privrednicima.

XS
SM
MD
LG