Dostupni linkovi

Grčka: Štednja kroz rezove u budžetima ministarstava


Dok traju teški pregovori sa EU o reformama za odmrzavanje pomoći Atini, levičarska vlada kaže da će uštedeti milione evra rezovima u budžetima ministarstava.

Iako će rezovi biti skromni u odnosu na ogroman javni dug i izdatke Grčke, kombinacija rezova i povećanja obima prihoda trebalo bi da u državnu kasu donese oko 300 miliona evra, kaže zamenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas, prenosi Frans pres.

"Recimo, počećemo da izdajemo javne zgrade koje nisu u upotrebi", rekao je Mardas, dodajući da će vlada raditi na sprečavanju aktivnosti koje državu lišavaju prihoda, kao što su prodaja goriva na crnom tržištu, zloupotreba sistema zdravstvene zaštite i gomilanje kapitala na inostranim računima.

Zvanična Atina još uvek pregovara o ekonomskim reformama koje će zadovoljiti medjunarodne kreditore.

Dogovor o reformama je neophodan radi puštanja naredne tranše kredita Grčkoj vredne 7,2 milijarde evra, pomoću koje bi ona platila obaveze koje joj dospevaju na naplatu. Medjutim, do postizanja tog dogovora, Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći.

Kreditori insistiraju da Grčka nastavi sa teškim reformama i strogom štednjom, dok Atina insistira na tome da mora biti u mogućnosti da finansira programe koji bi ublažili teškoće sa kojima se gradjani suočavaju zbog stezanja kaiša, kao i da ulaže u šeme koje bi podstakle privredni rast.

XS
SM
MD
LG