Dostupni linkovi

Nigerija: Akcija UN ne treba da se zasniva na vojsci


Odlazeći predsednik Nigerije Gudlak Džonatan rekao je danas zvaničnicima UN da svetska organizacija ne treba da se fokusira na upućivanje međunarodnih snaga koje bi se borile protiv militantnog pokreta Boko haram, već na pomoć žrtvama terora tog pokreta.

Džonatan je na sastanku sa specijalnim predstavnikom UN za Zapadnu Afriku u Njujorku rekao da intervencija UN ne bi trebalo da se zasniva na vojnoj sili, već na promociji mira i bezbednosti u regionu.

Nigerija se nalazi na meti kritika da blokira odlučan mandat UN koji bi dozvolio upotrebu vojnih snaga zemalja regiona protiv Boko harama. Afričke organizacije civilnog društva, zabrinute zbog izveštaja o izgredima i zloupotrebama koje su počinili vojnici iz Nigerije i Kameruna, žele da u taj mandat UN budu uključene i čvrste odredbe koje bi štitile ljudska prava.

Vlasti Čada proslog meseca su se požalile da sve zemlje regiona, osim Nigerije, žele da mandat za borbu protiv Boko harama bude baziran na poglavlju 7 Povelje UN, koje dozvoljava Savetu bezbednosti da naloži upotrebu vojne sile.

XS
SM
MD
LG