Dostupni linkovi

Kina: Zatvor za novinarku zbog otkrivanja državnih tajni


Poznata kineska novinarka Gao Ju danas je u Pekingu osuđena na sedam godina zatvora, pošto je proglašena krivom za otkrivanje državnih tajni.

Gao, koja je ove godine napunila 71 godinu, proglašena je krivom za "odavanje državne tajne strancima", saopštio je sud u Pekingu.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč(Human Rights Watć) navela je da je sud zaključio da je Gao jednom sajtu u SAD prosledila interni dokument kineske Komunističke partije, kojim se traži da se izvrši represija nad nezavisnim medijima i da se uguši svaka kritika partije.

Gao Ju pojavila se u maju prošle godine na državnoj kineskoj televiziji, kada je priznala krivicu za sve što joj se stavlja na teret, ali je kasnije rekla da je priznanje bilo iznuđeno.

Na presudu suda odmah je reagovala organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (Amnesty International), ocenjujući da je reč o nepoštovanju pravde i kršenju slobode medija.

"Ova strašna kazna za Gao Ju očigledan je politički progon. Ona je žrtva despotskog zakona o državnim tajnama, koji je nejasno formulisan i služi da uguši glas boraca za slobodu govora", naveo je Vilijam Ni iz Amnesti internešenela.

Na odluku suda reagovala je i međunarodna organizacija za zaštitu novinara Reporteri bez granica, koja navodi da dokument koji je Gu poslala nije bio tajni i da je prethodno već bio obelodanjen.

XS
SM
MD
LG