Dostupni linkovi

Sud BiH: Ibri Maciću danas prvostepena presuda


Izricanje prvostepene presude u predmetu Ibro Macić pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine zakazano je za danas, najavljeno je iz tog suda.

Sud Bosne i Hercegovine je 13. marta 2013. godine potvrdio optužnicu kojom se optuženi Ibro Macić tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Ibro Macić za vrijeme oružanog sukoba na području BiH, kao pripadnik Armije RBiH, zajedno sa drugim pripadnicima ARBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tako što je 13. juna 1992. godine ili približno toga datuma, došao u selo Blace, općina Konjic, koje je bilo nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti, gdje je, prema navodima optužnice, ubio četiri starice, a njihova tijela nikada nisu pronađena.

Pored toga, optuženi Ibro Macić se tereti da je od aprila do oktobra 1993. godine, u prostorijama Osnovne škole „Musala” u Konjicu, u kojoj su bili zatvorenici srpske i hrvatske nacionalnosti, kao pripadnik Vojne policije Armije RBiH sam, odnosno zajedno sa više neidentificiranih pripadnika Armije BiH, vršio i učestvovao u mučenjima, seksualnim zlostavljanjima i nečovječnim postupanjima.

XS
SM
MD
LG