Dostupni linkovi

Jacenjuk: Nikada više nivo trgovinskih odnosa sa Rusijom kao nekada


Ukrajina nikada više neće imati nivo trgovinskih odnosa sa Rusijom koji je nekada postojao, izjavio je ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk.

"Objektivno, trgovinski odnosi sa Rusijom kakvi su postojali pre 10 godina nikada neće biti vraćeni. Potrebna su nam nova tržišta", rekao je Jacenjuk, dodajući da Ukrajina treba da traži načine ulaska na evropska tržišta, prenosi agencija Tas.

Ključni problem za ukrajinsku privredu je nedostatak izvora kreditiranja, izazvan veoma visokim kamatnim stopama, rekao je premijer. Okončanje vojnih operacija na istoku zemlje moglo bi da stimuliše građane da vrate novac u banke, kao i da Ukrajinu učini atraktivnijom za strane investitore, dodao je on.

"U poslednjih godinu dana, Ukrajina je izgubila sedam milijardi dolara zbog prekida trgovinskih veza sa Rusijom. Prihodi od trgovine smanjeni su trostruko, a brz oporavak je nemoguć. Isto tako, niko nas neće pustiti u Evropu bez jačanja ekonomije. Oni nas vide samo kao izvor sirovina i tržište za svoje prozivode", zaključio je Jacenjuk.

XS
SM
MD
LG