Dostupni linkovi

Protest rudara u Atini


Oko 4.000 rudara protestovalo je u Atini zbog mogućih otpuštanja zbog protivljenja levičarske vlade nastavku eksploatacije u rudniku zlata na severu Grčke.

Pripadnici levičarskih i anarhističkih grupa koji su organizovali kontramiting u Atini, sukobili su se sa policijom, koja je odgovorila suzavcem i šok bombama, preneo je AP.

Na desetine autobusa prevezlo je rudare od oblasti Halkidiki, oko 600 kilometara severno od Atine, do prestonice, kako bi protestovali zbog odluke koju je vlada predvođena Sirizom donela prošlog meseca, a koja se tiče preispitivanja koncesije date operatoru rudnika, kanadskoj kompaniji "Eldorado gold".

Učesnici protesta u flourescentnim zelenim prslucima, mahali su zastavama i uzvikivali slogane, i primorali policiju da na više sati zatvori glavne puteve.

Iako je rudnik jedan od najvećih stranih investicionih projekata u Grčkoj danas, vlada se protivi njegovom daljem radu u svetlu pravnih pitanja i onih koja se tiču zaštite životne sredine, vezanih za koncesiju, preneo je AFP.

Današnji marš rudara, pored zgrada ministarstava i parlamenta, jedan je od najvećih protesta radnika u Grčkoj od kako je Siriza preuzela vlast u januaru.

XS
SM
MD
LG