Dostupni linkovi

NSRS o izmjenama Zakona o eksproprijaciji


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske nastavit će danas zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o eksproprijaciji, koje su predložene nakon što je Ustavni sud RS-a donio odluku da su pojedine odredbe ovog zakona neustavne, jer ugrožavaju pravnu sigurnost građana.

Prvobitno je Vlada RS-a izmjene ovog zakona uputila u parlament po hitnom postupku, ali su prije usvajanja dnevog reda sjednice predložene u formi nacrta kako bi se o njima izjasnila stručna javnost i građani u RS-u.

Osporene norme, po ocjeni Ustavnog suda RS-a, ugrožavaju pravnu sigurnost građana, jer dovode do oduzimanja imovine u svrhu stambene izgradnje pod izgovorom opšteg interesa, bez mogućnosti da vlasnik u postupku utvrđivanja opšteg interesa na odgovarajući način zaštiti svoja imovinska prava.

Predloženim izmjenama stoga je određeno da se protiv akta o utvrđivanju opšteg interesa može pokrenuti upravni spor.

I Ustavni sud RS-a smatra da svaki akt kojim se na bilo koji način zadire u pravo svojine, posebno odluka Vlade RS-a o utvrđivanju opšteg interesa, na osnovu koje se vodi postupak eksproprijacije, mora biti podvrgnuta kontroli zakonitosti.

XS
SM
MD
LG