Dostupni linkovi

Pakistan testirao raketni sistem


Pakistan je uspješno testirao balističku raketu srednjeg dometa koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu, objavila je pakistanska vojska.

Balistička raketa "Gauri" može da nosi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave, a ima domet od 1.300 kilometara, prenosi AFP.

"Cilj testiranja raketnog sistema 'Gauri' je ispitivanje njegove operativne i tehničke spremnosti", navodi se u saopštenju vojske.

Pakistan je prije mjesec dana izveo testiranje nuklearne rakete zemlja-zemlja "Šahin tri", koja ima domet od 2.750 kilometara.

Pakistan i susjedna Indija, koji su ratovali tri puta od kada su stekli nezavisnost od Britanije 1947. godine, rutinski izvode testiranja raketnih sistema nakon što su 1998. godine obije zemlje pokazale svoje nuklearne oružane sposobnosti.

Odnosi između Pakistana i Indije su se pogoršali nakon što su pakistanske vlasti prošlog petka oslobodile, uz kauciju, Zaki-ur-Rehmana Lakvija, koji je optužen za organizovanje napada na Mumbaj 2008. godine, što su oštro osudile Indija, SAD i Francuska.

XS
SM
MD
LG