Dostupni linkovi

Vigemark: Napredak BiH ka EU zavisi od istinskih reformi


Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark danas je, tokom prvog obraćanja novinarima u Sarajevu od preuzimanja dužnosti, poručio da je potrebno ostvariti istinski napredak na polju socio-ekonomskih reformi, da bi građani BiH imali istinske koristi od članstva u EU.

"BiH hoće i može postati članica EU, a kada će se to desiti zavisi od efikasnosti domaćih vlasti da provedu neophodne reforme. Potrebno je bez odgađanja preduzeti važne korake u tom smjeru, u partnerstvu EU i BiH", rekao je Vigemark.

On je naglasio da je do sada imao priliku da razgovara samo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem tokom predaje akreditiva, čime je i zvanično u BiH počeo obavljati dužnost specijalnog predstavnika EU i šefa Delegacije EU, napominjući da će narednom periodu održati čitav niz sastanaka sa zvaničnicima u zemlji.

"EU danas predstavlja najveću globalnu privredu, tržište sa više od 500 miliona ljudi i najuspješniji proces pomirenja u modernoj istoriji. Sve zemlje članice predale su dio suverentiteta u okviru institucija, radi uspostavljanja cjeline koja će svima donijeti koristi. EU želi da BiH postane dio naše porodice", rekao je Vigemark.

On je naglasio da je krajem prošle godine čitav proces integracije BiH u EU pokrenut iznova, a najveći korak načinjen je 23. februara kada je usvojena izjava o opredijeljenosti EU integracijama.

"Odgovor EU je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju (SSP) 1. juna koji je bio suspendovan u proteklih sedam godina. Prednosti za BiH su očigledne, i odnosi sa EU su ključni za BiH s obzirom na to da je 72 odsto izvoza u prošloj godini otišlo na tržište Unije", naveo je Vigemark.

Prvi konkretan korak koji novi šef Delegacije EU očekuje je u pravcu realizacije zaključaka Savjeta EU za spoljne poslove, odnosno pokretanje konsultacija sa EU i međunarodnim finansijskim institucijama na zajedničkoj izradi plana reformi, imajući u vidu preporuke iz Sporazuma za rast i zapošljavanje koje bi trebale predstavljati okvir.

XS
SM
MD
LG