Dostupni linkovi

Stoltenberg: Crna Gora ostvarila stvaran napredak ka NATO-u


Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg pohavilio je u razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem u Briselu napredak koji je Crna Gora postigla na putu ka NATO članstvu.

“Crna Gora je ostvarila svaran napredak prema članstvu u NATO-u, proveli ste značajne reforme, vi ste šampion regionalne saradnje i neprekidno pokazujete da djelite naše vrijednosti”, naveo je Stoltenberg.

NATO je na prošlom summitu u Velsu odlučio da otvori perod intenziviranih i fokusiranih razgovora i ministri vanjskih poslova NATO-a će procijeniti taj napredak do kraja ove godine odlučujući da li da pozovu Crnu Goru da se priključi Alijansi, podsjetio je.

"Naš sastanak danas je jedan od važnih koraka.Omogućiće procjenu reformi i da šta još ostaje za uraditi.To je prilika da pokažete rezulate u oblastima kao što su reforma obavještajnog sektora, jačanje vladavine prava i povećenje podrške javnog mnjenja za članstvo u NATO" , poručio je generalni sekretar NATO-a Đukanoviću dodajući da je već registrovan napredak.

"Crna Gora je postigla napredak kada je riječ o ključnim oblastima, poput vladavine prava, reformi obavještajnog sektora i reformi odbrane.To je od velike važnosti i dobrodošlo i ja pozdravljam i pohvaljujem napredak Crne Gore.Mislim da to pokazuje da je bila važna i ispravna odluka da se fokusiramo na intenzivne pregovore" rekao je Stoltenberg.

Đukanović je rekao da fokus ostaje na sve četri pomenute oblasti, ali sa naglaskom na pitanja vladavine prava i podrške javnosti.

"Iskoristio sam priliku da pokažem rezulate u toj oblasti ali i da iskažem moj i crnogorski optimizam ukupno, da ćemo u mjesecima koji su pred nama sigurno ispuniti očekivanja naših NATO partnera i biti u prilici da uoči ministarskog sastanka krajem godine saopštimo da smo apsolutno spremni da preuzmemo odgovornost nove članice NATO saveza.


XS
SM
MD
LG