Dostupni linkovi

Dačić: Nema potrebe da Tači dolazi u Beograd


Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je danas, povodom najava da će kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači krajem meseca doći u Beograd, da nema potrebe da Tači dolazi.

"Taj skup ne organizuje Vlada Srbije, ja nisam ni planirao da učestvujem na tom skupu, tako da ne verujem da ima potrebe da Hašim Tači dolazi u Beograd", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle susreta sa kolegom iz Zambije Herijem Kalabom.

On je dodao da informaciju o dolasku Tačija ima samo iz medija.
"Sa nama se niko o tome nije konsultovao, niti je u pripremi skupa bilo koji državni organ učestvovao", naglasio je šef diplomatije Srbije, navodeći da "tako ozbilljne stvari ne bi trebalo da budu predmet neozbiljnog pristupa".

"Postujem rad raznih instituta, NVO, akademija, ali sve što zadire u državnu politiku Srbije ne može se raditi bez konsultacija sa vladom", rekao je Dačić.

Upitan da li Tačijev dolazak može da predstavlja neki problem i da li se protiv njega vodi neki istražni postupak, Dačić je ponovio:"Mislim da nema potrebe da dolazi".

Dačić je dodao da su dve strane uradile dosta koraka u normalizaciji odnosa, na način koji je bio međusobno dogovoren, ali da ovo nije bilo dogovoreno.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, Petrit Seljimi, u izjavi za RSE je naveo da je ministarstvo pozitivno odgovorilo na poziv upućen Tačiju, jer "ove posete pomažu proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije".

Seljimi je međutim dodao da je ovaj odgovor preliminaran.

"Da li će biti posete, ne zavisi od Kosova nego od spremnosti u Beogradu", dodao je Seljimi.

XS
SM
MD
LG