Dostupni linkovi

Erdogan: Turska će zanemariti odluku Evropskog parlamenta


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska zanemariti glasanje Evropskog parlamenta o masovnom ubistvu Jermena 1915, koje je papa Franjo okarakterisao kao genocid.

"Kakvu god odluku Evropski parlament zauzme o tvrdnjama o genocidu Jermena, to će ući na jedno uvo i izaći na drugo", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare na aerodromu u Ankari pre odlaska u zvaničnu posetu Kazahstanu.

Erdogan je rekao da ne postoji mogućnost da ostane "mrlja, senka nazvana "genocid" na Turskoj", prenio je Rojters.

Oko 100.000 Jermena i dalje živi u Turskoj uključujući one koji su turski građani i one koji nisu i sa njima nikada nije loše postupano, istakao je Erdogan.

Evropski parlament danas treba da raspravlja o rezoluciji kojom bi se obilježila 100. godišnjica od ubistva blizu 1,5 miliona Jermena pod otomanskom vladavinom.

Papa Franjo je prvi poglavar rimokatoličke crkve, koji je javno nazvao ubistvo Jermena "genocidom" tokom mise u bazilici svetog Petra u nedjelju, nakon čega je Turska opozvala svog ambasadora iz Vatikana.

Mnogi istoričari opisuju ubistva Jermena u Otomanskom carstvu "prvim genocidom 20. vijeka", ali zvanična Ankara odlučno negira te optužbe.

Jermeni tvrde da je čak 1,5 miliona pripadnika tog naroda ubijeno između 1915. i 1917. godine, tokom raspada Otomanskog carstva, i dugo su radili na tome da međunarodna zajednica taj masakr nazove genocidom.

Turska odbacuje optužbe i tvrdi da je u građanskom sukobu.

XS
SM
MD
LG