Dostupni linkovi

Policija Srbije odbacuje navode HRW o imigrantima


Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije negiralo je navode iz izveštaja "Human rught watcha" prema kojima policija zlostavlja i maltretira tražilaca azila i migranata.

U saopštenju dostavljenom agenciji AP se navodi da se migranti dosad nisu žalili srpskim vlastima zbog navodnog maltretiranja, objavila je američka agencija.

"Tvrdnje koje su migranti i tražioci azila izneli organizaciji HRW nisu podržani činjenicama i dokazima koji bi doprineli utvrđivanju konkretne odgovornosti zaposlenih u policiji i graničnoj policiji", piše u saopštenju.

HRW, sa sedištem u Njujorku, objavio je jutros na svom sajtu da je putem intervjua sa migrantima i tražiocima azila ta organizacija došla do informacija o nasilnim napadima, pretnjama, uvredama, ucenama, odbijanju davanja tražene specijalne zaštite za decu bez pratnje odraslih, kao i grupnom slanju migranata natrag u Makedoniju.

"Vlasti Srbije bi trebalo da štite tražioce azila i migrante, uključujući decu koja beže od rata i progona, a ne da dopuštaju policiji da ih zlostavlja. Vlasti treba da hitno spreče policiju da primenjuje zastrašivanje i zlostavljanje i da odgovorne za to pozove na odgovornost", izjavila je istražiteljka HRW Emina Ćerimović.

HRW je između novembra prošle i januara ove godine ispitala 81 tražioca azila i migranta, među kojima i 18 dece, na više lokacija u Srbiji i Makedoniji.

XS
SM
MD
LG