Dostupni linkovi

NSRS o Deklaraciji povodom Izetbegovićevog zahtjeva


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatrat će danas na sjednici u Banjoj Luci Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Osnov za predlaganje ove deklaracije je zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima RS-a, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske.

Na predloženom dnevnom redu redovne sjednice parlamenta je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju - po hitnom postupku, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o eksproprijaciji, također, po hitnom postupku, a kojim se “brišu” neustavne odrebe tog zakona na koje je upozorio Ustavni sud RS-a.

Poslanici bi, između ostalog, trebalo da razmatraju i Nacrt zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, te Prijedlog programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za ovu godinu, kao i Informaciju o odlukama o pomilovanju u 2014.

XS
SM
MD
LG