Dostupni linkovi

Vesna Pusić u službenoj posjeti BiH


Ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić doputovaće danas u službenu posjetu Bosni i Hercegovini gdje bi se trebala susresti sa predstavnicima državnog vrha.

Kako je kazao načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje Pusić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak bi trebali razgovarati o evropskom putu BiH, te o dobrosusjedskoj saradnji zemalja regiona.

Prvi tajnik Ambasade Republike Hrvatske u BiH Pero Bilušić potvrdio je da bi ministrica još trebala imati susrete sa članovima Predsjedništva BiH, te sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a predviđen je i susret s članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

Bilušić je kazao da će jedna od ključnih tema razgovora biti evropski put BiH, nakon što je u novembru prošle godine na sastanku Vijeća za vanjske poslove prihvaćen zaključak, kojim je britansko – njemačka inicijativa, pokrenuta na poticaj Hrvatske, prerasla u evropski projekat, te otvorila veliku šansu za BiH.

Politički lideri i institucije BiH potom su potpisali izjavu o opredijeljenosti BiH na njenom putu ka EU, nakon čega je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Briselu u martu donesen zaključak o odmrzavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

“Stabilnost BiH, te njen evropski put važni su za stabilnost cijele regije, što je od ključnog interesa za Hrvatsku – kazao je Bilušić.

XS
SM
MD
LG