Dostupni linkovi

Tusk: Podrška Crnoj Gori na putu ka EU


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da Savet daje "punu podršku budućnosti Crne Gore u Evropskoj uniji".

Tusk je danas razgovora s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem u Briselu.

Tusk je dodao da bi u tome uspela, Crna Gora mora usvojiti I primeniti zakone, kad je reč o "ključnom području vladavine prava, posebno daljim opipljivim rezultatima na tom polju, uključujući bitku protiv korupcije".

Đukanović je u izjavi novinarima istakao da je "i predsednik Tusk sam rekao da EU dobro prepoznaje napredak Crne Gore u pospešenju evropskih i evro-atlantskih vrednosti na zapadnom Balkanu".

On je ukazao na to da su "sve državne strukture Crne Gore usredsredjene na bitno pitanje otklanjanja temeljnog deficita u vladavini prava u našem region", imajući u vidu da je EU u pregovorima o članstvu stavila vladavinu zakona u prvi plan.

To je i temeljno pitanje kvaliteta života i ekonomskog rasta, rekao je crnogorski premijer i naveo da je Crna Gora sprovela insitucionalne i druge reforme i da se veoma snažno ekonomski razvija.

Đukanović je istakao da je "Crna Gora partner Evropskoj uniji kad je reč o važnim izazovima ovog vremena, a mada nije članica EU, Crna Gora kao odgovorni kandidat za članstvo deli vrednosni sistem EU i u spoljnoj politici i bezbednosti".

XS
SM
MD
LG