Dostupni linkovi

Davenport: EU nema novih uslova za Srbiju


Nema novih uslova za Srbiju na putu ka EU, a otvaranje prvih poglavlja u pregovorima može se očekivati tokom ove godine, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Kako prenose mediji u Srbiji, Davenport je rekao da ne zna šta je potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić imao u vidu kada je rekao da EU ne zna šta će sa Srbijom i da joj stalno postavlja nove uslove.

"Kao što je rekla Federika Mogerini tokom boravka u Beogradu nedavno - nema novih uslova. Možda gospodin potpredsednik ima u vidu šta je konkretno potrebno da se otvori jedno ili drugo poglavlje. Ne znam, treba da se obratite njemu da saznate šta ima u vidu", rekao je Devenport novinarima pred tribinu u Jevrejskoj opštini u Subotici.

Šef delegacije EU u Srbiji je kazao da se sada žele otvaranje prvih poglavlja u pregovorima, čemu prethodi izrada, kako očekuje, poslednjeg nacrta akcionog plana za poglavlje 23, a nakon toga i za poglavlje 24.

Upitan kada se očekuje otvaranje prvih poglavlja, Devenport je rekao da mu je teško da odgovori na to pitanje pre no što pogleda akcioni plan, ali da će se to desiti uskoro.

"Mislim da uskoro, tokom ove godine u svakom slučaju, možemo da pričamo o otvaranju ta dva poglavlja", rekao je Devenport.

XS
SM
MD
LG