Dostupni linkovi

Mogerini: Nužna jača saradnja u borbi protiv terorizma


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je danas na jačanje saradnje između Evrope i njenih suseda u Sredozemlju u borbi protiv terorizma.

"Nedavni teroristitički napadi u Parizu i Tunisu, Egiptu i na Ambasadu Maroka u Libiji, pokazuju da moramo ojačati našu saradnju u borbi protiv terorizma", istakla je Mogerinijeva na sastanku šefova evropskih diplomatija i zvaničnika iz osam zemalja sa južnog dela Sredozemnog mora.

Mogerinijeva je naglasila da su sve zemlje suočene sa lošom bezbednosnom situacijom koja je pogoršana usljed nekoliko oružanih sukoba, uglavnom u Siriji i Libiji.

"Posmatramo rast radikalizma među mladima, koji se u velikom broju odazivaju pozivu na džihad u severnom i južnom delu Mediterana", dodaje Mogerinijeva.

U Barseloni se održava prvi sastanak na višem nivou, takozvane Mediteranske unije, od kada je uspostavljena 2008. godine s ciljem stvaranja dijaloga između EU i siromašnijih država duž Sredozemnog mora.

Španski premijer Marijano Rahoj upozorio je da je "terorizam izazov za sve".

"Muslimanski svet je žrtva terorizma kao i svi ostali. Niko ne treba da veruje u laž, koju govore o borbi između islama i Zapada", kaže Rahoj.

XS
SM
MD
LG