Dostupni linkovi

Hilari Klinton objavila kandidaturu


Hilari Klinton
Hilari Klinton

Glas Amerike

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton i zvanično se uključila u predsedničku trku za položaj u Beloj kući 2016.

Menadžer njene predsedničke kampanje Džon Podesta poslao je imejl njenim pristalicama u kojem se navodi da će se nekadašnja prva dama kandidovati za nominaciju Demokratske stranke i dodaje da Klinton sada kreće u saveznu državu Ajova da se sastane sa biračima, a da će formalni početak kampanje biti obeležen na jednom mitingu narednog meseca.

Ovo je drugi pokušaj Hilari Klinton da se izbori za predsedničku nominaciju, pošto je 2008. izgubila od Baraka Obame, iako su je smatrali favoritom, što je i danas slučaj.

Nedavno istraživanje Galupa ustanovilo je da 48 odsto anketiranih ima pozitivno mišljenje o njoj, što je njen najniži rejting još od 2008. Četrdeset-dva odsto je imalo negativno mišljenje.

Ukoliko bude izabrana, Hilari Klinton bi postala prva žena predsednik u istoriji SAD.

S druge strane, kandidaturu za republikansku nominaciju već su objavili senatori Ted Kruz i Rend Pol, a očekuje se da će im se sutra pridružiti i Marko Rubio.

Takođe se očekuje da će se među brojnim republikanskim pretendentima naći i bivši guverner Floride Džeb Buš i guverner Viskonsina Skot Voker.

XS
SM
MD
LG