Dostupni linkovi

Ruski motocklisti idu na Berlin, Poljaci negoduju i strahuju


Planirana svečana vožnja ruskih motocklista, Noćnih vukova, od Moskve do Berlina u čast pobede nad Hitlerovom Nemačkom nailazi na veliko negodovanje Poljaka na društvenim mrežama a deo opozicione desnice čak apeluje na poljska ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova da im zabrane da pređu preko Poljske.

Omiljeni motociklistički klub predsednika Rusije Vladimira Putina kreće na trijumfalnu vožnju 25. aprila iz Moskve.

Ne ide direktno već Preko Minska, Bresta, Vroclava, Brna, Bratislave, Beča, Praga do Berlina kuda stižu 9. maja na Dan pobede u Drugom svetskom ratu i ukrašeni ruskim zastavama žele da prođu glavnim ulicama grada a na kraju da polože venac na spomenik sovjetskim vojnicima.

Na Fejsbuku i društvenim mrežama pojavile su se inicijative i pozivi da Poljaci ometu Noćne vukove i blokiraju im put po Poljskoj, kao recimo profil na Fejsbuku "NE prolasku bandita iz Rusije kroz Poljsku".

"Gdegod su se pojavili Noćni vukovi varniči agresija. Bili su na Krimu još pre nego što ga je Rusija anektirala. Bili su u Donbasu... Da li njihov prolazak treba da predstavlja upozorenje Poljacima ili je već početak agresije?", stoji u jednom od poziva da se Putinovom omiljenom moto klubu blokira put.

"Ne idemo njima u goste. Naš cilj je Berlin. Kakva bude protiv nas akcija, takva će biti reakcija. Nećemo odustati od naše manifestacije", poručio je Poljacima da ih se Noćni vukovi ne boje njihov vođa Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg.

XS
SM
MD
LG