Dostupni linkovi

Jemen: U napadu i borbama 27 mrtvih


U vazdušnom napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na vojnu bazu u centralnom Jemenu je ubijeno 15 pobunjenika. U borbama u najvećem gradu na jugu Jemena, Adenu, poginulo je 12 ljudi.

Meta vazdušnog udara, izvedenog u nedleju pre zore bio je vojni kamp 22 u Al-Dahri na jugu provincije Taez, a tom prilikom je takođe povređeno osam šiitskih pobunjenika, izjavio je lekar lokalne bolnice, a prenela agencija AFP.

Ta vojna baza pripada elitnoj Republikanskoj gardi, koja je ostala lojalna bivšem predsedniku Jemena Ali Abdulahu Salehu nakon što je smenjen sa vlasti 2012. godine, posle jednogodišnjih protesta protiv njegove vladavine duge tri decenije.

Pristalice Saleha su stale na stranu šiitskih pobunjenika Huta, koji su u septembru preuzeli kontrolu nad prestonicom Sanom, u borbi protiv snaga lojalnih odbeglom predsedniku Jemena Abedrabu Mansuru Hadiju.

Koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom je juče saopštila da je od 26. marta izvela 1.200 vazdušnih napada na položaje pobunjenika u Jemenu i njihovih saveznika.

Pored toga, u Adenu je u subotu ubijeno četiri civila, za koje jedan zvaničnik lojalan Hadiju navodi da su ih iz snajpera ubili pobunjenici, dok su na zapadu tog grada u borbama poginula petorica pobunjenika i trojica pripadnika snaga lojalnih vlastima, navode izvori sa lica mesta.

XS
SM
MD
LG