Dostupni linkovi

Načelnik za granicu: Stav BiH o Sutirini očekivan


Načelnik Uprave za integrisano upravljanje granicom i graničnim prelazima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Milan Paunović rekao je da je očekivan stav stručnjaka i predstavnika nadležnih bosanskohercegovačkih institucija o tome da je pripajanje Sutorine BiH neosnovano.

Na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma BiH, kako je preneseno, učesnici stručne rasprave o statusu Sutorine podsjetili su da su osnov za identifikaciju granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore Dejtonski sporazum i mišljenje Međunarodne arbitražne komisije za bivšu Jugoslaviju - Badinterove komisije.

Paunović je kazao da sada ostaje da se okonča procedura za potpisivanje sporazuma između Crne Gore i BiH o utvrđivanju međusobne državne granice, pošto je ranije, uz saglasnost obje strane, prakticno završen cijeli postupak u vezi sa utvrđivanjem granice.

Sporazum između Crne Gore i BiH o međusobnoj granici biće prvi te vrste koji se odnosi na države nastale na prostoru bivše Jugoslavije.

Poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ranije je podnio rezoluciju kojom je tržio da se Sutorina, područje u opštini Herceg Novi pripoji Bosni I Hercegovini.

XS
SM
MD
LG