Dostupni linkovi

Linta: Hrvati se nisu suočili sa prošlošću


Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta podseća da se navršavaju 74 godine od proglašenja zločinačke i kvislinške Nezavisne države Hrvatske.

On je naveo da hrvatsko društvo nikada nije uspelo da se suoči sa svojom prošlošću i nikada nije priznalo da je nad Srbima izvršen monstruozan genocid.

Linta smatra da je jedan od razloga za takvo stanje u Hrvatskoj to što značajan deo hrvatske političke, crkvene, naučne, kulturne i sportske elite promoviše ustaštvo ili ćuti na sve masovnije veličanje ustaštva.

Negovanje ustaškog nasleđa u Hrvatskoj, kako je naveo, može se videti često na sportskim utakmicama, koncertima narodne i zabavne muzike a o tome svedoče i zidovi hrvatskih gradova i mesta na kojima je napisano u hiljadama slučajeva stilizovano slovo .

Hrvatska kroz novu postavku u logoru Jasenovac ublažava zločine NDH i smanjuje broj ubijenih na 80.000, rekao je Linta u saopštenju i naveo da su iz postavke uklonjeni noževi, maljevi i druga oružja kojima su mučeni i ubijani Srbi, Jevreji i Romi.

Osim toga, ne obnavljaju se brojni spomenici posvećeni žrtvama NDH koji su porušeni i oskrnavljeni u poslednjih 25 godina.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica smatra da se situacija može promeniti na bolje kada bi u Hrvatskoj postojala stvarna politička volja da se donesu zakoni po uzoru na Nemačku koji bi predvideli oštre kazne za sve koji veličaju fašizam i ustaštvo.

XS
SM
MD
LG