Dostupni linkovi

BiH: Četvoro optuženih za terorističke aktivnosti


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četvorice državljana BiH zbog organizovanja odlaska na ratišta u Siriji i Iraku i pridruživanja terorističkoj organizaciji "Islamska država".

Optužnica je podignuta protiv Huseina Erdića (34), rođenog u Bužimu, Midhata Traku (67), iz Viteza, Nevada Hušidića (27), iz Velike Kladuše i Merima Keserovića (19) iz Bihaća.

Erdić se tereti da je radi pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja deluje van teritorije BiH, početkom februara ove godine dogovorio sa njemu poznatim licima iz Turske da sa područja BiH organizuje odlazak optuženih Husidića i Keserovića sa ciljem njihovog pridruživanja terorističkoj organizaciji "Islamska država" na području Sirije i Iraka.

Optuženi su od Trake dobili novac i kupili avionske karte za Istanbul za 17. februar, a on im je doa uputstva o internet kontaktima i broj telefona lica u Turskoj kojem će se javiti radi daljeg transporta na područje Sirije.

Akcijom Tužilaštva BiH i policijskih i bezbednosnih agencija optuženi su otkriveni, locirani i lišeni slobode prilikom pokušaja odlaska Hušidića i Keserovića u Tursku.

Optuženi se terete da su počinili krivično delo protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama.

Za navedena kaznena dela zaprećene su kazne zatvora u trajanju od najmanje jedne, pa do 20 godina.


XS
SM
MD
LG