Dostupni linkovi

"Amnesti" tužio Britaniju zbog špijunaže


"Amnesti internešnel" (AI) i ostale grupe za zaštitu ljudskih prava tužili su britansku vladu pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog masovnog špijuniranja građana.

"Vikimedija" i ostale grupe podnele su tužbu protiv američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) zbog špijunaže i pojačale pritisak protiv prakse da države nadziru komunikacije građana.

Ovi programi otkriveni su u dokumentima koje je medijima dostavio bivši službenik NSA Edvard Snouden.

"Praksa špijunaže koju je vršila britanska vlada nastavljena je u istom obimu, bez presedana, sa velikim posledicama po privatnost ljudi i slobodu izražavanja", izjavio je advokat "Amnestija" Nik Vilijams.

Nadležne britanske vlasti u decembru su zaključile da Britanija nije prekršila ljudska prava primjenom tehnika masovnog špijuniranja, ali su u februaru potvrdile da neki aspekti razmene obavještajnih podataka sa SAD nisu zakoniti.

Uticajni komitet britanskih advokata saopštio je prošlog meseca da špijunske agencije vrše masovno presretanje elektronske pošte i ostvaruju pristup velikim bazama podataka o pojedincima. Komitet je zaključio da te aktivnosti nisu nezakonite.

XS
SM
MD
LG