Dostupni linkovi

Valensa brani ruske kontrolore leta iz Smolenska


Bivši poljski predsednik Leh Valensa, na petu godišnjicu tragične avionske nesreće u Smolensku u Rusiji u kojoj je poginuo predsednik Leh Kačinjski i deo poljske državne i vojne elite, ustao je u odbranu ruskih kontrolora leta iz Smolenska.

Poljsko vojno tužilaštvo nakon novih veštačenja i opširnijih prepisa stenograma iz kokpita i razgovora sa kontrolom leta tog tragičnog dana optužilo je ovih dana i dvojicu ruskih kontrolora i pozvalo ih da u roku od 50 dana dođu u Poljsku da im uruče optužnice zbog posredne odgovornosti za nesreću pošto nisu zabranili sletanje po gustoj magli i nemogućim vremenskim uslovima.

"Zašto se niko u Poljskoj ne pita šta bi bilo da su Rusi zabranili tom avionu da sleti? Nesreća se ne bi desila ali kako bi danas izgledala politika? Rusi su bili pred teškim izborom. Morali su da zovu Moskvu", kazao je danas Valensa poljskom radiju TOK FM.

"Odlučivanje im je bilo teško. Sa naše strane je neodgovornost od samog početka", rekao je bivši poljski predsednik i nekadašnji vođa otpora Poljaka komunističkom režimu.

Valensa je danas ponovo otvoreno optužio brata blizanca pokojnog predsednika, bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog da je on posredni krivac za nesreću zato što su braća Kačinjski želeli da tog 10.
aprila 2010. godine na komemoraciji hiljadama poljskih vojnih zarobljenika, streljanim u proleće 1940. godine u Katinskoj šumi kraj Smolenska, započnu kampanju za reizbor predsednika Leha Kačinjskog.

Bivši poljski predsednik naglasio je da je ubeđen da Rusi imaju snimak razgovora, jedino što im u ovom trenutku ne odgovara da ga objavljuju.

"Izvući će ga kada im bude odgovaralo. To će biti atomska bomba i preseći će sve", upozorio je Valensa.

U padu poljskog predsedničkog tupoljeva 200 metara pred pistu vojnog aerodroma u Smolensku 10. aprila 2010. godine poginulo je svih 96
putnika i članova posade.

XS
SM
MD
LG