Dostupni linkovi

Obama: Uskoro odluka o Kubi


Predsednik SAD Barak Obama izjavio je danas da će uskoro odlučiti da li će Kuba biti uklonjene s američke liste država sponzora terorizma.

Obama je to rekao na Jamajci na početku trodnevne turneje po Karibima i Centralnoj Ameiči gde traba da prisustvuje regionalnom samitu na kojem će biti i predsednik Kube Raul Kastro.

Havana traži da bude uklonjena s te liste pošto su u januaru počeli razgovori o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnposa dve zemlje posle više od pola veka.

Obama je posle sastanka s jamajčanskom premijerkom Poršijom Simpson-Miler u Kingstonu rekao da je Stejt department završio svoju procenu o uklanjanju Kube s liste i da sada druge agencije proučavaju tu procenu, ali da on još nije dobio preporuku.

Očekuje se da će Obama brzo formalizovati odluku o uklanjanju Kube s liste, možda još ove nedelje kada bude prisustvovao Samitu Amerika u Panami.

Kuba je jedna od četiri zemlje koje se nalaze na listi pored Irana, Sudana i Sirije. Prisustvo Kube ne listi je jedan od problematičnih tačaka u naporima da se obnove odnosi dve države.

XS
SM
MD
LG