Dostupni linkovi

Prosvjedovali poljoprivrednici Brčko Distrikta


Poljoprivrednici Brčko Distrikta odlučili su i danas prosvjedovati, s obzirom na to da nijedan njihov zahtjev od prošle sedmice nije ispunjen.

Od nadležnih traže da se ne obustavlja isplata podsticaja, te da se povećaju, da se ne mijenja pravilnik, da se poštuju prošlogodišnji zaključci Vlade i smijeni brčanski gradonačelnik.

Od prošle sedmice, kada su mirno prošetali gradom u znak prosvjeda, do danas nije ispunjen ni jedan zahtjev brčanskih poljoprivrednika.

Zato su ovi ljudi odlučili ponovo izaći na ulice zahtijevajući od nadležnih isplatu prošlogodišnjih podsticaja i njihovu realizaciju po starom pravilniku.

U Vladi Distrikta ostaju pri ranijem stavu, prije isplate podsticaja neophodno je izmijeniti istoimeni Zakon, podzakonske akte, te Pravilnik, zbog akumuliranog duga od oko četiri miliona maraka za podsticaje u proteklim godinama. To je svojevremeno ustanovljeno i u reviziji.

Zbog sumnje da je u Odjelu za poljoprivredu proteklih godina bilo nezakonitosti tokom dodjele podsticaja, iz Vlade najavljuju preraspodjelu jednog broja tamošnjih zaposlenika.

Kako će završiti cijela priča nije poznato, jer Vlada ima vremena na pretek, a proljetni sjetveni radovi ne mogu čekati.

XS
SM
MD
LG