Dostupni linkovi

Češka: Registracija građana za vojnu službu


Češka vlada planira da izradi registar građana koji bi bili pozvani na vojnu službu kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog prijetnje od "Islamske države" i nesigurnosti u Ukrajini, rekao je danas premijer Bohuslav Sobotka.

Sobotka je rekao da to ne znači ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, ali da je to mjera predostrožnosti.

"Ukoliko se zemlja u budućnosti nađe u opasnosti, za taj korak biće prekasno", rekao je on nakon što je sinoć vlada usaglasila ovaj plan.

Sobotka je rekao da je vlada odobrila prijedlog zakona za izradu registra, a zakon tek treba da odobre oba doma parlamenta, u kojima vladajuća koalicija ima većinu, i da na kraju dobije potpis predsjednika.

Prijedlog zakona, koji bi stupio na snagu 2017. godine, obavezuje muškarce i žene da prođu medicinske testove kada napune 18 godina kako bi vojska znala ko je spreman za služenje. Očekuje se da će oko 100.000 ljudi biti testirano svake godine.

"To je odgovor na sve goru bezbjednosnu situaciju, ne samo u Ukrajini, već i na Bliskom istoku u vezi sa islamistima", rekao je češki premijer.

Češka ima oko 21.000 profesionalnih vojnika, što je manje od cilja Vlade od 26.000. Izdvajanje za vojsku sada iznosi oko jedan odsto društvenog bruto proizvoda.

Obavezno služenje vojnog roka ukinuto je 2005. godine.

XS
SM
MD
LG