Dostupni linkovi

Tužiteljka:MKS nema jurisdikciju za istragu ISIS


Glavna tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Fatu Bensuda izjavila je da je ekstremistička organizacija Islamska država počinila "zločine neopisive svireposti" u Siriji i Iraku, ali da ona nema jurisdikciju za otvaranje istrage.

MKS nema jurisdikciju ni u Siriji ni u Iraku posto te dve zemlje nisu članice suda, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije zatražio istragu.

"Prijavljeni su zločini neopisive surovosti, poput masovnih pogubljenja, seksualnog porobljavanja, silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja ili nasilja povezanog s rodom, mučenja, sakaćenja, prisilnog regrutovanja dece i proganjanja etničkih i verskih manjina, da ne spominjem bezobzirno uništavanje kulturne imovine", navela je ona.

Bensuda je dodala da još nema dovoljno snažne osnove za otvaranje istrage iako je obaveštena da se "nekoliko hiljada stranih boraca", među kojima su građani zemalja koje su članice suda, pridružilo Islamskoj državi i da su "možda umešani u nalaganje zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina".

Ona je navela da Islamsku državu verovatno vode Sirijci i Iračani za koje ne važi jurisdikcija suda, zbog čega su ograničeni izgledi da njena kancelarija istraži i procesuira najodgovornije u vođsvu.

Bensuda je rekla da je više puta pitana da li može da istražuje zločine Islamske države i dodala da bi jurisdikciju mogla da dobije na zahtev država koji nisu članice suda ili Saveta bezbednosti UN, ali da ne može da utiče na te odluke.

XS
SM
MD
LG