Dostupni linkovi

Dačić:Učešće na paradi u Moskvi ne menja odnos sa EU


Učešće srpske vojske na vojnoj paradi u Moskvi 9. maja ne utiče na odnos Srbije prema evropskim integracijama, niti prema obavezama koje ima kao predsedavajuća OEBS-u, izjavio je danas u Beogradu šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je rekao da je odluku o učešću Vojske Srbije na "Paradi pobednika" 9. maja u Moskvi, povodom obeležavanja Dana pobede nad nacizmom, doneo predsednik Srbije Tomislav Nikolić u skladu sa Ustavom i zakonima.

Dačić je ocenio da je taj događaj od istorijskog značaja za Srbiju i da bi srpska vojska trebalo da učestvuje svugde širom sveta gde se odrzavaju proslave povodom pobede nad fašizmom.

"To ne utiče na naš odnos prema evropskim integracijama, obavezama i dužnostima koje imamo kao predsedavajući OEBS-a, niti ima ikakve veze sa tim kome smo naklonjeni. Naklonjeni smo proslavi pobede nad fašizmom, za to smo dali veliki broj ljudskih života", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom.

On je kazao i da spskim zvaničnicima iz EU nije stigla "informacija" da srpska vojska ne treba da učestvuje na paradi u Moskvi.

Zanijer je rekao da se slaže sa srpskim ministrom u pogledu toga da učešće srpske vojske na paradi u Moskvi odluka vlade "u smislu njene spoljne politike".

"To ne menja ulogu Srbije kao zemlje koja treba da se pozicionira u fazi kada raste polarizacija", rekao je Zanijer i dodao da Srbija ispunjava zahteve koji su pred nju postavljeni.


XS
SM
MD
LG