Dostupni linkovi

Tači: Ramina izjava pogrešno interpretirana


Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači rekao je danas da je izjava albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Kosova i Albanije pogrešno interpretirana i da se ni u jednom trenutku nije govorilo o mogućnosti nacionalnog ujedinjenja ili o promeni granica.

"Ni u kom slučaju ne govorimo o promeni granica, već o smanjivanju njihove vidljivosti, po evropskom modelu, da bi se ljudi mogli slobodno kretati. Svi ćemo jednog dana pripadati tom evropskom prostoru", rekao je Tači novinarima u Zagrebu, posle susreta sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić.

Na pitanja novinara o izjavi Edija Rame da će se Kosovo i Albanija ujediniti ili u EU ili izvan, koja je izazvala kritike EU i Srbije, Tači je rekao da je Rama reformatorski nastrojen lider koji ima jasnu evropsku viziju Albanije i da snažno podržava dijalog Kosova i Srbije.

Tači je dodao da sa Ramom deli istu veziju o regionu po evropskom modelu otvorenih granica.

Na insistiranje novinara da prokomentariše Raminu izjavu Tači je rekao da nije portparol Rame, ali da govori o onome što je sam čuo tokom intervjua kojem je prisustvovao.

"Ako govorimo o intervjuu niko od nas nije govorio o nacionalnom ujedinjneju ili o promeni granica", rekao je Tači.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je rekla da ne zna šta je tačno rekao albanski premijer, ali da u Evropi nema promena granica.

Pusićeva je dodala da se članstvom u EU dolazi do liberalizacije granica čija se važnost smanjuje, ali jednako, na primer, između Kosova i Albanije kao i između Kosova i Srbije ili Crne Gore.

Vesna Pusić i Hašim Tači složili su se da su odnosi Hrvatske i Kosova dobri i da nema otvorenih pitanja, a potpisali su i sporazum o evropskom partnerstvu koji će Kosovu pomoći da koristi iskustva Hrvatske na putu približavanja EU.

Govoreći o viznoj liberalizaciji za građane Kosova Pusić je rekla da EU ne nagrađuje uloženi trud, već funkcionisanje institucija i da se nada da će Kosovo do leta potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU što će biti značajna pomoć i za buduću viznu liberalizaciju.

XS
SM
MD
LG