Dostupni linkovi

Putin i Cipras o unapređenju odnosa


Ruski predsednik Vladimir Putin nagovestio je danas da bi Moskva mogla da ukine embargo na uvoz hrane iz Grčke, uveden zbog sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji.

Putin je na početku sastanka s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Kremlju izjavio da je njegova poseta došla "u pravo vreme" i da im pruža mogućnost da analiziraju šta mogu obe strane da urade da obnove bilateralne trgovinske odnose Rusije i Grčke.

Cipras je uzvratio da Grčka ima “dugoročne veze sa Rusijom i ja sam ovde da ih unapredim”.

Zabrana uvoza hrane, uključujići povrće i sir, iz zemalja Evropske unije posebno je pogodila Grčku, u vreme kada njena vlada intenzivno pregovara s poveriocima - EU i Međunarodnim monetarnim fondom, o isplati poslednje tranše kreditne podrške, vitalne za finansijski opstanak grčke države.

Grčki izvoz u Rusiju prošle godine iznosio je 357 miliona evra, 12 odsto manje nego prošle godine.

Putin je ukazao i na značaj Ciprasove posete uoči pravoslavnog Uskrsa, istakavši da, iznad svega, Rusija i Grčka imaju "zajedničke duhovne korene" kao zemlje s većinski pravoslavnim stanovništvom.

Cipras, koga neki analitičari smatraju "trojanskim konjem Rusije u Evropi" zato što ima pomirljiv stav prema Moskvi, stigao je u utorak uveče u glavni grad Rusije.

Uoči posete Ciprasa, Atina je nastojala da pošalje smirujuće signale Zapadu tako što je ministar finansija Janis Varufakis rekao da će se grčka kriza "rešiti u okviru evropske porodice" što bi trebalo da znači da Grčka ne traži finansijska pomoć nigde osim od svojih evropskih partnera.

Međutim, Grčka je poručila da ona, kao i ostali, neguje odnose i s drugim zemljama.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc zatražio je prošlog vikenda od Ciprasa da "ne uznemirava svoje evropske partnere" dovodeći u pitanje
jednoglasnost Evropske unije u stavu prema Rusiji.

XS
SM
MD
LG