Dostupni linkovi

Petrušić:Romi i dalje najdiskriminisaniji u Srbiji


Poverenica za zaštitu ravnopravnostim Nevena Petrušić ocenila je danas, povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, da su pripadnici te nacionalne manjine najdiskriminisanija grupa u Srbiji jer je njihov položaj i dalje loš.

Čestitajući 8. april, Svetski dan Roma, Petrušić je istakla da su Romi "često izloženi otvorenom i rasprostranjenom govoru mržnje", a da je diskriminacija prema njima "najviše izražena u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i stanovanja".

"Romska deca su i dalje diskriminisana u obrazovanju, a prethodnih godina su zabeleženi slučajevi segregacije romske dece u obrazovanju. Podaci da samo 6 odsto dece iz romskih naselja, uzrasta od 3-4 godine, pohađa programe predškolskog obrazovanja, da 69 odsto dece iz tih naselja pohađa prvi razred osnovne škole, a svega 22 odsto srednji, su alarmantni i više nego zabrinjavajući", ocenila je Poverenica.

Po njenim rečima, "poražavajući" su i podaci koji pokazuju da je očekivana dužina trajanja života Roma u Srbiji za 12,4 godine kraća u odnosu na ostalo stanovništvo.

Petrušić je dodala da je tokom prethodnih pet godina, instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti najveći broj pritužbi upućen zbog diskriminacije na osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini.

"Svi moramo shvatiti i prihvatiti da su Romi građani i građanke ove države kojima pripadaju ista prava, da su to naše komšije, koji treba da žive zajedno sa nama, a ne izolovano pored nas", ocenila je Poverenica.

XS
SM
MD
LG