Dostupni linkovi

OEBS poziva na bolju integraciju kosovske romske zajednice


Zajednica kosovskih Roma i dalje je na marginama društva i više treba da se uradi da bi se obezbedilo njihovo puno društveno uključivanje, istakao je danas povodom Međunarodnog dana Roma, šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jean-Claude Schlumberger.

“Pripadnici zajednice Roma, zajedno sa zajednicama Aškalija i Egipćana, još uvek su pogođeni različitim oblicima diskriminacije. Oni se suočavaju sa izazovima u pristupu obrazovanju, zdravstvenoj nezi, stambenom zbrinjavanju i zaposlenju. Ova situacija treba da se promeni,” rekao je Schlumberger.

“Tekuća strategija i akcioni plan o integraciji ovih najranjivijih zajednica završava se 2015. godine,” dodao je Schlumberger, pozivajući vladu na Kosovu da osigura sveobuhvatan proces prilikom pripreme nacrta novog okvira politike za integraciju ovih zajednica.

Ovi planovi uključuju konkretne radnje kako integrisati zajednice Roma, Aškalija i Egipćana. Uz adekvatnu podršku sa centralnog nivoa, opštine će biti u stanju da značajno poboljšaju uslove života ovih zajednica, zaključio je šef Misije OEBS-a.

XS
SM
MD
LG