Dostupni linkovi

AI: EK dala pare, Romi u Beogradu još bez stanova


Za više od stotinu romskih porodica raseljenih pre tri godine iz naselja kod "Belvila" u Beogradu, pitanje smeštaja još nije rešeno iako je za to Evropska komisijia (EK) dala novac.

Ovo je na Svetski dan Roma objavila organizacija "Amnesti internešenel" (AI).

"Štetna kombinacija birokratske nesposobnosti, inercije i diskriminacije rezultirala je krahom višemilionskog projekta koji je finansirala Evropska komisija u cilju njihovog stambenog zbrinjavanja", navodi se u saopštenju AI.

Uprkos obećanjima grada Beograda i sredstvima od 3,6 miliona evra koje je obezbedila EK, nijedan od planiranih novih stambenih blokova nije završen, dok raseljeni Romi već godinama žive u nehigijenskim i izdvojenim metalnim kontejnerima, konstatuje AI.

"Važan projekat koji je finansirala EK i koji je imao za cilj da pokaže kako se novi smeštaj može obezbediti u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava, propao je usled niza propusta grada Beograda", rekao je Garej van Gulik, zamenik direktora AI za Evropu i Centralnu Aziju.

AI podseća da je EK u aprilu 2012. izdvojila sredstva za obezbeđivanje smeštaja romskih porodica koje su prinudno raseljene iz neformalnog naselja kod "Belvila", a grad Beograd je, prema tom programu, trebalo da utvrdi koje su lokacije odgovarajuće i da otpočne istinske konsultacije sa ugroženim porodicama kako bi do februara 2015. one dobile novi smeštaj.

Grad Beograd, međutim, nije ispunio te zahteve - do značajnijih konsultacija nije došlo, a nijedna od lokacija za novi smeštaj koje je grad prvobitno utvrdio ne odražava adekvatno potrebe romskih porodica niti zadovoljava međunarodne standarde o adekvatnom smeštaju, navodi se u saopštenju.

Rok je sada produžen za godinu dana, ali su uprkos produženju gradske vlasti su saopštile Romima da nije ostalo novca za smeštaj 50 porodica, te će one, ukoliko EK ne obezbedi dodatna sredstva, morati da ostanu u kontejnerima, zaključuje AI.

XS
SM
MD
LG