Dostupni linkovi

Cipras danas s Putinom u Moskvi


Grčki premijer Aleksis Cipras i predsednik Rusije Vladimir Putin sastaju se danas u Moskvi u vreme pregovora Grčke sa zapadnim poveriocima - EU i MMF.

Cipras, koga neki analitičari smatraju "trojanskim konjem Rusije u Evropi" zato što ima pomirljiv stav prema Moskvi, stigao je u utorak uveče u glavni grad Rusije.

On će danas razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a sutra sa premijerom Dmitrijem Medvedevom o "privrednoj i trgovinskoj saradnji".

Uoči posete Ciprasa, Atina je nastojala da pošalje smirujuće signale Zapadu tako što je ministar finansija Janis Varufakis rekao da će se grčka kriza "rešiti u okviru evropske porodice" što bi trebalo da znači da Grčka ne traži finansijska pomoć nigde osim od svojih evropskih partnera.

Međutim, Grčka je poručila da ona, kao i ostali, neguje odnose i s drugim zemljama.

Rusko Ministarstvo finansija je saopštilo da nema zvaničnog zahteva za kredit Rusije Grčkoj, a nije bilo ni zahteva za sastanak Ciprasa s ruskim
ministrom finansija.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, na pitanje nemačkog lista "Hanoferše algemajne cajtung", zatražio je prošlog vikenda od Ciprasa da "ne uznemirava svoje evropske partnere" dovodeći u pitanje jednoglasnost Evropske unije u stavu prema Rusiji.

XS
SM
MD
LG