Dostupni linkovi

EU osudila izjave Edija Rame


Evropska unija je u utorak uveče reagovala na izjave albanskog premijera Edija Rame, stavivši do znanja da su "neprihvatljive provokacije" pošto zemlje Zapadnog Balkana "napreduju svaka svojim tempom" u evropskoj integraciji, što "uključuje regionalnu saradnju, pomirenje i dobrosusjedske odnose".

To je agenciji Beta prenijela Maja Kocijančič, portparolka visokih zvaničnika Evropske komisije, Federike Mogerini i Jonanesa Hana, i time dala zvaničnu ocejnu EU o "upozorenju Evropskoj uniji" albanskog premijera Rame da će Albanija i Kosovo "biti prinuđeni da se ujedine" ako EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju i ukidanje viza Prištini.

"Pošto smo provjerili šta je premijer Rama rekao u intervjuu, podvlačimo da Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, utvrđenu od EU na najvišoj ravni", piše u saopštenju Maje Kocijančič.

"Svi partneri u regionu su svojstveno sami potvrdili opredjeljenje za taj cilj i rješenost da ispune nužna mjerila, uz puno poštovanje načela i standarda EU", predočila je portparolka.

EU je u osvrtu na izjavu albanskog premijera, kako je prenijela Maja Kocijančič, "ukazala na to da oni (partneri u regionu) napreduju, svako svojim tempom, na tom putu i mi od njih očekujemo nužne napore za dalji napredak".

Rama je u izjavi sa šefom diplomatije Kosova Hašimom Tačijem prištinskoj televiziji Klan Kosova, kako je prenijeto u utorak, takođe rekao da se "dvije zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Evropskoj uniji".

XS
SM
MD
LG