Dostupni linkovi

Zaštitnik: Romi i dalje najugroženija manjinska grupa u Srbiji


Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da su Romi i dalje najugroženija manjinska grupa u Srbiji i da nisu otklonjene ključne prepreke za njihovu socijalno-ekonomsku integraciju.

Zaštitnik je povodom 8. aprila - Svetskog dana Roma, ukazao da bitnije promene u tom pogledu ne može biti bez dosledne primene afirmativnih mera u obrazovanju Roma.

U tom pogledu, Ministarstvo prosvete će, nakon današnjih konsultacija sa univerzitetima, Kancelarijom za ljudska i manjinska prava i Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, doneti odluku o načinu primene afirmativnih mera prilikom upisa u visokoškolske ustanove za sledeću školsku godinu.

"Time treba da budu otklonjeni do sada uočeni nedostaci, smanjena mogućnost zloupotreba, precizirane procedure koje treba da omoguće pravilniju i lakšu primenu afirmativnih mera", naveo je zaštitnik.

Zaštitnik građana naglašava da nadležni organi nisu izvršili upućene preporuke za rešavanja problema ni tri godine nakon raseljavanja novobeogradskog romskog naselja "Belvil". Tada je zaštitnik ukazivao na potrebu da se, kao i sa Romima, stalne konsultacije održavaju i sa stanovnicima naselja u koje se doseljavaju romske porodice.

XS
SM
MD
LG