Dostupni linkovi

Peking: Eksplozija u fabrici, šest osoba povređeno


Šestoro ljudi je povređeno u eksploziji u fabrici paraksilena na jugu Kine, a više stotina vatrogasaca je učestvovalo u gašenju požara, saopštili su danas zvaničnici.

Posle eksplozije nije došlo do curenja te otrovne hemikalije, ali se nastavlja pažljivo nadgledanje vazduha i vode, saopštile su vlasti.

Eksplozija se desila u ponedeljak veče u fabrici u gradu Dzangdžou, u provinciji Fuđijen. To je druga eksplozija u toj fabrici za 20 meseci.

Bezbednost u fabrikama paraksilena bio je razlog nekoliko protesta u Kini prethodnih godina.

Zamenik gradonačelnika Džang Jiteng izjavio je novinarima da je jedna osoba povređena u mestu eksplozije, a da je pet radnika zadobilo povrede od razbijenog stakla.

Agencija Sinhua javila je da su se snažni potresi osetili na 50 kilometara od fabrike.

U gašenju požara učestvovalo je 177 vatrogasnih kola i više od 800 vatrogasaca. Svi stanovnici iz okoline fabrike su evakuisani.

Paraksilen se koristi za proizvodnju poliestra i plastike, a izloženost toj hemikaliji može izazvati iritaciju očiju, nosa i grla.

Fabrika je trebalo da bude izgrađena u gradu Sijamen, takođe u provinciji Fuđijen, ali su 2007. stanovnici uspeli da protestima utiču da fabrika bude naravljena u manje naseljenom području u Džangdžou.

XS
SM
MD
LG