Dostupni linkovi

Žarko Čubrilo oslobođen optužbi za zločin u Tenji


Viši sud u Beogradu oslobodio je danas Žarka Čubrila optužbi za ubistvo 11 hrvatskih civila u mestu Tenja, u Slavoniji, 1991. godine.

Tužilaštvo za ratno zločine ima pravo da uloži žalbu na presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Čubrilo, koji je bivši pripadnik Teritorijalne odbrane Tenja, tokom suđenja je tvrdio da je nevin i da nije izvršio krivično djelo koje mu se stavljalo na teret.

Optužnicom Tužilaštva on se teretio da je vatrenim oružjem ubio 11 civila, u periodu od 7. jula do kraja avgusta 1991. godine, tako što im je pucao u glavu dok su ih izvodili iz tovarnog dela kamiona.

Tijela Ivana Valentića, Marije Cerenko, Ane Horvat, Katice Kiš, Pere Mamića, Josipa Medveda, Stipe i Evice Penić, Josipa Prodanovića, Vladimira Valentića i Franje Burča do danas nijesu pronađena jer su premještena sa mjesta gde su ubijeni, saopštilo je tužilaštvo nakon podizanja optužnice.

U ovom predmetu, postupak je ranije razdvojen u odnosu na Božu Vidakovića koji je optužen za ubistvo jednog ratno zarobljenika i zlostavljanje i mučnje sedam civila.

Vidakovićje, prema optužnici, protivzakonito zatvorio sedam hrvatskih civila, predao ih nepoznatim osobama koje su ih ubile na poljani iza ulice Branka Radičevića u Tenji.

Njihova tijela su pronađena na lokaciji Betin Dvor, a ekshumirana u februaru 1998. godine.

XS
SM
MD
LG