Dostupni linkovi

Čavara: Moraju se preduzeti bolni koraci


Predsjednik FBiH Marinko Čavara rekao je danas u Sarajevu da je pred Vladom FBiH mnogo posla i da se moraju preduzeti određeni bolni koraci.

Čavara je naglasio da se mora, prvenstveno, stvoriti povjerenje i sistem koji će funkcionisati na dobrobit svih, i zatim povući odlučan korak koji je bolan, ali kojeg treba da ga prati spoznaja da će poslije toga biti puno bolje.

On je u Sarajevu rekao da bolni potezi moraju biti povučeni u preduzećima koja po 10-15 mjeseci ne isplaćuju plate, "jer ne može postojati takvo preduzeće koje ne može izmirivati svoje obaveze".

"Ukoliko je došlo u tu fazu, tu nema nikakvih osnova za ostanak i ono se mora putem stečaja ili na neki drugi način riješiti. To je samo agonija koja se stvara kod ljudi koji prava traže na ulici, što je nedopustivo", izjavio je Čavara novinarima na prijemu povodom Uskrsa koji je organizovao nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Čavara je rekao da onim preduzećima koja mogu funkcionisati treba pomoći da zapošljavaju još više ili formirati nova preduzeća.

"Vjerujem da će ovaj tim - dok se uhoda jer će na početku imati dosta poteškoća - i uz poruke koje dolaze iz EU, napraviti pozitivan iskorak", rekao je Čavara i dodao da je posebno potrebno raditi na ekonomsko-socijalnim reformama

XS
SM
MD
LG