Dostupni linkovi

Porošenko se ne protivi referendumu o regionalnoj vlasti


Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je danas (6.aprila) da se ne protivi referendumu kojim bi se mogle dati veće ovlasti nemirnim regionima na istoku Ukrajine.

Kada je počeo konflikt između separatista koje podržava Rusija i vladinih trupa prošle godine, demonstranti na istoku su tražili da im se omogući glasanje o davanju veće autnomije regionima u odlučivanju.

Takve pozive je tadašnja ukrajinska vlast odbacila.

Sada, nakon sastanka parlamentarne komisije, koja je sačinila nacrt amandmana na ustav, Porošenko je rekao da ukoliko komisija odluči da je takvo glasanje neophodno, on neće stajati na putu referendumu.

Ukrajinski predsjednik je ponovio da se protivi ideji federalizacije, za koju se zalaže Rusija, ali da je za decenatralizaciju vlasti u korist regiona.

Porošenko je ipak naglasio da će odluke o bezbjednosti, odbrani i vanjskoj politici ostati u isključivoj nadležnosti centralane vlade.

Porošenko se takođe usprotivio uvođenju ruskog jezika kao drugog službenog, uz obrazloženje da je "ukrajinski bio i ostaće jedni državni jezik".

XS
SM
MD
LG