Dostupni linkovi

Pobunjenici u Jemenu napreduju i pored vazdušnih udara


Pobunjenici u Jemenu napredovali su u osvajanjuju drugog po veličini gradu u zemlji Adena, i pored 11 dana duge vazdušne kampanje koju protiv šiitskih Huta predvodi Saudijska Arabija sa partnerima.

Huti su prethodnog dana ušli u gradski centar Adena, a u okršajima su upotrijebljeni teško naoružanje i granate.

Kolicija sa druge strane nastavlja zračanu kampanju čiji su ciljevi mete pobunjenika, uključujući i okolinu glavnog grada Jemena, Sane, te sjevernog uporišta pobunjenika Sadu.

Ujedinjene nacije su saopštile da je u sukobima između pobunjenika i snaga lojalnim predsjedniku Abd Rabuu Mansuru Hadiju ubjeno više od 500 ljudi u protekle dvije sedmice.

Rusija je 4.aprila pred Savjetom bezbjednosti UN predstavila nacrt rezolucije kojom se poziva na humanitarnu pauzu u vazdušnim napadima kolicije koju predvodi Saudijska Arabija.

Crveni krst je takođe tražio 24 sata primirja da bi se dopremila pomoć za ugrožene.

Istovremeno je danas (6.april) saudijska kolicija, prema riječima pakistanskog ministra odbrane, Kavaja Muhameda Asifa tražila od Pakistana vojne avione, ratne brodove i kopnene trupe.

O tome će se sa danas raspravljati u parlamentu Pakistana.Pakistanski premijer Navaz Šarif do sada je ponudio samo verbalnu podršku napadima na Hute u Jemenu.

XS
SM
MD
LG