Dostupni linkovi

Šest vojnika ubijeno na istoku Ukrajine


Šest ukrajinskih vojnika ubijeno u nedelju, na istoku zemlje, u dva odvojena incidenta. Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je vojno vozilo pogođeno dok je prelazilo most u mestu Šastje, gradu koji je pod kontrolom vlade, udaljenom oko 170 kilometara od Donjecka koji kontrolišu separatisti.

Ministarstvo je optužilo separatiste koje podržava Rusija za ispaljivanje granate. Kako su naveli, inicijalni izveštaj je pokazao da su militanti ispalili anti-tenkovsku granata sa laserskim navođenjem.

Ukrajinski antiteroristički centar je identifikovao sva četiri stradala vojnika, navodeći da dolaze iz regiona Harkova.

Informacioni centar samoproglašene takozvane Luganjske Narodne Republike je odbacilo navode da su njihove snage umešane.

U odvojenom incidentu, koji se dogodio samo sat vremena kasnije, ukrajinsko vojno vozilo je naišlo na nagaznu minu u blizini mesta Širokin, kod Mariupolja. U eksploziji su strada dva ukrajinska vojnika, a jedan je ranjen.

Portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko u subotu je objavio da su tri ukrajinska vojnika ubijena u poslednja 24 časa u eksploziji mine kod Avdivke, grada pod kontrolom vladinih snaga koji se nalazi blizu ruševina aerodroma u Donjecku, u rukama separatista od januara.

Novo primirje na istoku Ukrajine stupilo je na snagu 15. februara, posle potpisivanja sporazuma Minsk Dva, 12. februara, uz posredovanje francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel i u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina.

U sukobu na istoku Ukrajine poginulo je preko 6.000 ljudi u skoro godinu dana.

XS
SM
MD
LG