Dostupni linkovi

Lavrov: Turski posmatrači mogu na Krim ali preko Moskve


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov negirao je danas da Tatari na Krimu imaju probleme otkako je poluostrvo anektirala Rusija a posmatračima koje želi da pošalje Turska poručio je da su dobrodošli, ali samo ako idu preko Rusije, to jest ako ne idu direktno na Krim.

"Znamo za namjeru Turske da pošalje posmatrače. Mi smo podržali njihov dolazak na Krim. Ako bude takvog interesa spremni smo. Jedina prepreka bi bilo to da idu na Krim direktno, samo preko teritorije Krima", kazao je danas Lavrov u Bratislavi nakon razgovora sa šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom.

Lavrov je rekao da onaj ko želi da ode na Krim ne može da zaobiđe Rusiju a pozvao je takođe i slovačke novinare da odu i uvjere se sami kakva je situacija a ne da pišu iz daljine.

"Kao prvo usvojen je Zakon o rehabilitaciji svih naroda koji žive na Krimu. Takav zakon nije ni planiran dok je Krim bio dio Ukrajine. Proglašena je amnestija. Kao treće, krimski Tatari zastupljeni su u svim organima vlasti i imaju puno pravo da uče djecu na svom jeziku. Prvi put su ruski, tatarski i ukrajinski - zvanični jezici", izjavio je Lavrov.

Ruski ministar ne vidi ni nekakve probleme oko rada tatarskih medija na Krimu.

"Registracija medija je zakonski zahtjev koji mora da se poštuje. Ako se poštuje, neće biti problema", rekao je Lavrov.

Sergej Lavrov boravi danas u Slovačkoj, u bilateralnoj posjeti a prisustvuje i proslavi oslobođenja Bratislave u Drugom svjetskom ratu prije 70 godina.

XS
SM
MD
LG