Dostupni linkovi

Kenija: Al Šabab prijeti novim napadima


Pet osoba je uhapšeno u Keniji zbog sumnje da su u vezi sa napadom na univerzitet u Garisi, koji je organizavo Al Šabab, a ta teroristička organizacija danas je zaprijetila novim napadima.

"Ako Bog dozvoli, ništa nas neće spriječiti u našoj osveti zbog smrti braće muslimana, dok god vaša vlada ne prestane sa tlačenjem i dok sve muslimanske zemlje ne budu oslobođene od kenijske okupacije", navela je grupa Al Šabab u svom saopštenju, čija je autentičnost potvrđena.

Ta organizacija povezna sa Al Kaidom ističe da će se voditi "dug, strašan rat", i da će njegove prve žrtve biti kenijski građani.

Portparol kenijskog ministarstva unutrašnjih poslova Mvenda Njoka je kazao da je jedan od pet osumnjičenih koji su danas uhapšeni državljanin Tanzanije i da je identifikovan kao Rašid Čarl Mberesero.

Dodao je da se on sakrio na Univerzitetu gdje je izvršen napad i da su kod njega pronađene dvije ručne bombe. Drugi saučesnik identifikovan je kao Osman Ali Dagan i on je kenijski držaljanin.

Zbog napada su uhapšene još tri osobe, koje su pokušavale da pobjegnu u Somaliju.

Pripadnici grupe Al Šabab, povezane s Al Kaidom, napali su 3. Aprila u zoru univerzitet u Garisi. Odvojili su muslimanske od nemuslimanskih studenata, prve pustili, a druge ubijali ili zadržali kao taoce. Bilans žrtava je 148.

XS
SM
MD
LG