Dostupni linkovi

I Obama i Raul Kastro na samitu američkog kontinenta


Tokom predstojaćeg samita Organizacije američkih država (OAD) u Panami, mogući su susreti predsjednika SAD Baraka Obame i njegovog kubanskog kolege Raula Kastra, saopštili su danas američki diplomati.

Stejt department je ipak skeptičan da će SAD i Kuba otvoriti ambasade do početka samita 10. aprila, kao što je to bilo predviđeno.

"Kada je odlučio da ide na samit u Panamu, Obama je znao da je tamo pozvana i Kuba i da će biti u kontaktu (s Raulom Kastrom.) Zvaničnici će biti zajedno najveći dio vremena. Dakle, biće kontakta s Raulom Kastrom", rekla je Roberta Džjekobson iz Stejt departmenta.

Ona je dodala da je tokom samita predviđen samo jedan zvanični sastanak američkog predsjednika, i to s panamskim predsjednikom Huanom Karlosom Varelom.

"Nijedan drugi sastanak nije predviđen, tako da ne znam kakav tačno će to biti susret (Obame i Kastra)", rekla je Džejkobsonova.

Na dvodnevni samit američkog kontinenta doći će zvaničnici iz 34 zemlje, a skup ima posebnu važnost, pošto je u decembru prošle godine saopšteno da će SAD i Kuba poslije 50 godina ponovo uspostaviti diplomatske odnose.

XS
SM
MD
LG