Dostupni linkovi

U Makedoniji zbog mita priveden opozicionar


Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju ispitivalo je danas više od tri sata lidera opozicije Zorana Zaeva zbog optužbi da je tražio 200.000 eura mita od strumičkog biznismena.

Zaev je izjavio da neće iznositi detalje o predočenim dokazima, kao i u kom pravcu se vodi postupak, ali je ocijenio da je smiješno ono što mu je predstavljeno, javili su skopski mediji.

"Ovo je prvi predmet u kome nema para, a vodi se zbog para", dodao je Zaev.

Zaeva pravosudne vlasti terete da je od novembra 2013. godine u svojstvu gradonačelnika opštine Strumica, od lica iz tog grada, direktno za sebe i druge zatražio poklon, odnosno iznos obračunat po dva evra po metru kvadratnom građevinskog zemljišta u Strumici, za koje je biznismen bio zainteresovan da ga privatizuje.

Budući da je riječ o zemljištu ukupne površine od oko 100.000 metara kvadratnih, to znači da je Zaev zatražio oko 200.000 eura, saopštio je ranije makedonski MUP.

Nastavak davanja iskaza zakazan je za utorak.

Kriza u Makedoniji sve više podiže tenzije.Nakon što je opozicije u proteklih dva mjeseca počela sa iznošenjm navodnih dokaza takozvanih "bombi" o brojnim zloupotrebama vlasti, Tužilaštvo se nije oglašavalo niti pokrenulo postupak za ispitivanje nekog od tih navoda.

Ali je u međuvremenu je iz ministarstva unutrašnjih poslova Makednije navedeno da se spremaju prijave za odavanje "državnih tajni" u vezi sa jednom od posljednjih "bombi".

U posredovanje za rješevanje krize u Makedoniji ove se sedmice uključila i EU pod čijim pokroviteljstvom je održan prvi sastanak vlasti i opzicije u Briselu bez rezultata.

XS
SM
MD
LG